Vorige keer dansten we met Digna Schenk in een les van bij jezelf zijn en in relatie zijn. Ze reikte prachtige werkvormen aan, waarin we dit goed konden onderzoeken en tot uitdrukking brengen in de dans.

9 december, dans met Emilie Gallier, TACTILE GAZING, de tastzin van onze ogen

Emilie geeft les in het Engels.

Het wordt een avond met dans en improvisatie die zich richt op het onderzoeken van de tactiliteit (tastzin) van onze ogen. Van daaruit ontwikkelen we dan verdere zintuiglijke ervaringen (aanraking beschouwen als de moeder van alle zintuigen – horen, proeven, ruiken door middel van zintuiglijke waarneming).’Raak niet aan met je handen. Maar je kunt aanraken met je ogen.’ Mijn moeder vertelde me deze woorden toen ik een kind was, als we samen op de straatmarkten dwaalden. Hoe kan ik aanraken met mijn ogen? Kan ik volume, texturen en gewicht voelen door te kijken? Kunnen mijn ogen proeven?

We trainen het oog om om aan te raken en een toegang tot verbeeldingskracht te stimuleren tijdens het dansen.
‘Wat als mijn ogen mijn voeten zouden zijn en mijn voeten mijn ogen?’ 
Een zintuiglijke omgeving stimuleert de aandacht van de deelnemers voor de tastzin van hun ogen, ogen die tegen de ogen van anderen drukken, door ruimtes slenteren of sluiten.
”I close my eyes and so I fly’. 
Door een innerlijke blik te ontdekken, krijgen dansers toegang tot beelden die door hen heen bewegen, in hun binnenste. We sluiten onze ogen en zien beelden: dagdromen stromen onze dans binnen.

Emilie Gallier
Emilie Gallier is een choreografe-onderzoeker die in Leiden woont. Ze ontwikkelde het idee en de praktijk van lezen in en als performance (Reading in Performance, Lire en Spectacle).
Ze is mede-oprichter van Les Minieres in Normandië (Frankrijk), op het snijvlak van regeneratieve landbouw en uitvoerende kunstpraktijken.
In 2022 heeft Emilie Gallier zich aangesloten bij het Erasmus+ project Extraordinary Dances (Dance and Handicap) met de Leidse groep Domino.

choreography and research www.post-cie.com
gardens and practices www.lesminieres.org
THIRD tutor https://www.atd.ahk.nl/das-research/third/