Docenten

De lessen worden gegeven door verschillende docenten, die ieder hun eigen specialiteit of focus hebben, zoals bewustzijn en dans, contact improvisatie, dansimprovisatie, dans vanuit body mind centering, drama en dans etc.

Mattea Spatharakis

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIk geef inmiddels alweer meer dan 20 jaar met hart en ziel en veel plezier les in dans en beweging. In mijn lessen combineer ik Grieks temperament met Nederlandse helderheid. Ik werk met passie, compassie en humor.
Met de jaren hebben velen intens beleefd wat het betekent te ontdekken en te creëren, om op één avond te lachen en te huilen (en te huilen van het lachen), hoe fijn het is om steun en vertrouwen te gaan voelen van je medegroepsgenoten, en om met lichaam en ziel aanwezig te zijn in dans en in je leven.

In mijn psychotherapiepraktijk Moving Balance in Leiden werk ik inmiddels al 20 jaar. Als psychologe begeleid ik op verbale en lichaamsgerichte wijze mensen individueel of als paar.
Neem eens een kijkje op mijn website www.movingbalance.com.

Ik werk graag vanuit warme betrokkenheid, nieuwsgierigheid en spontaniteit met mensen met vele uiteenlopende achtergronden en vragen.

Loes Manders

LoesIk volgde een HBO-opleiding psycho-sociaal werk en een Voice-Dialogue-opleiding.
Daarnaast heb ik me verdiept in het werken met symboliek in verhalen en sprookjes.

Ik heb veel gedanst en lessen gevolgd in o.a. ballroom, jazzdans, Afrikaanse dans, salsa, de vijf ritmes van Gabrielle Roth, Movement Medicine en dansimprovisatie.
Veel ervaring deed ik op door jarenlang bij en met Mattea Spatharakis te dansen.

“Dansen is voor mij leven in beweging brengen. Soms stil, soms onstuimig, wild, maar altijd met passie en overgave. Mijn heerlijkste momenten zijn als de dans werkt als meditatie, als ik alles wat mijn hoofd maar kan bedenken loslaat en beweeg, beweeg, beweeg ………met dat wat er is en steeds bereid om dansend meer te leren van het leven.”

Wat ik graag wil overbrengen in een les zijn de dingen die ik in mijn (dansend) leven geleerd en ervaren heb, die ik waardevol vind en die mij verdieping hebben gebracht.

Janine Rulkens


Dansen heeft voor mij lang het evenwicht tussen hoofd en lichaam geboden. Daarom heb ik verschillende dansvormen met heel veel plezier en passie geleerd en gedanst.

Dans is voor mij door de jaren heen ook de verbinding tussen lichaam en ‘hoofd’ geworden en in de opleiding dans- en bewegingstherapie vond ik de vorm die ik al zo lang zocht om dit ook met anderen te delen.

Dit wil ik ook graag bij Dance Moves doen; het delen van ervaringen in dans en beweging om jezelf en anderen verder te ontdekken.

www.depraktijkinbeweging.nl

Jarka Doeswijk

Jarka Doeswijk (1977) is gediplomeerd dansdocente en opgeleid DofNA transformatie therapeute.
Zij studeerde in 2001 af aan de Rotterdamse Dansacademie waarna zij een jaar danste bij een gezelschap.

Na dit jaar vertrok zij met een beurs van het ‘Fonds voor de Podiumkunsten’ naar New-York. Zij studeerde daar improvisatietechnieken als ‘”The 5 Rythms” van Gabrielle Roth en de Viewpoints-techniek.
Eenmaal terug uit New-York legde zij zich verder toe op het ontwikkelen van- en het lesgeven in de intuitieve dans.
De opleiding tot transformatie therapeut heeft ze afgerond in januari 2002 bij 2MensCare in Rijswijk en sindsdien geeft ze consulten, lezingen en dansavonden met live muziek.

Haar visie is om lichaam en geest dichter tot elkaar te laten komen. Die twee zijn een eenheid en vullen elkaar aan.
In de dans nodigt zij je uit je eigen beweging te dansen. Zoals jij het voelt op het moment, van binnenuit.
Als je zo danst en in beweging komt, ben je dicht bij jezelf en ervaar je de levensstroom en hoe zij jou leidt, van moment naar moment, levend en bruisend. Als een meditatie, zonder dat het dat is, je bent vrij om te voelen en de beweging te volgen.

www.beingjarka.com

Ernst Jan van Heyningen

Ernst Jan
Ernst Jan van Heyningen is creatief therapeut drama/trainer/systemisch familietherapeut en acteur. Hij heeft sinds 1998 een eigen praktijk onder de naam “Balans” waarin hij mensen begeleidt weer de balans in hun leven te vinden. Hij maakt daarin gebruik van ervaringsgerichte vormen zoals onder andere drama, mindfulness, bokstechnieken, voice dialogue, lichaamswerk en familieopstellingen.

www.praktijkbalans.nl

Mati Engwerda

Mati Engwerda
Sinds 1998 geef ik les in binnen en buitenland. Naast de Vijf Ritmes heb ik verschillende workshops en trainingen gevolgd op het gebied van meditatie, lichaamsgerichte therapie en tantra.
Ik voel me dankbaar voor de vele teachers die op mijn pad zijn gekomen. In het bijzonder Naropa, met wie ik mij een aantal jaar geleden heb verbonden. De weg van het hart en zelfrealisatie is mijn grootste drijfveer en dit verbind ik met mijn danswerk.

www.moveinessence.nl

Simone Willems

Dans beweegt als een rode draad door mijn leven.
Als kind werd ik gegrepen door de schoonheid, de sierlijkheid en door de mogelijkheden die de dans biedt om mezelf uit te drukken.

Ik heb ervaring met verschillende dansstijlen waaronder ballet, modern en latin.
Inmiddels ben ik na mijn HBO- opleiding aan de Zuyd Hogeschool te Heerlen gediplomeerd dans- en bewegingstherapeut.
Binnen dit vakgebied komt mijn passie voor dans, beweging en het welzijn van de mens samen.

Tijdens mijn studie heb ik me gespecialiseerd op het gebied van psychotrauma.
Daarnaast werk ik graag met dans en bewegingsvormen in workshops met gevarieerde thema’s.

Digna Schenk


In Zijnsoriëntatie maakte ik voor het eerst bewust contact met mijn vrije aard en oefende deze als uitgangspunt te nemen voor mijn dagelijkse leven. Ik besef dat alles en iedereen vrij is, heel en compleet. Dit inzicht zien en voor mezelf ervaren, heeft mijn leven totaal veranderd. Ik hoef niet meer anders te zijn dan dat ik ben en mensen om me heen ook niet. Wat een vrijheid! Het heeft me diep thuisgebracht. Ik ben milder en warmer geworden, zowel naar mezelf als anderen. Ik ervaar meer plezier in mijn leven, zelfs op momenten dat het er allemaal minder rooskleurig uitziet.
Deze inzichten en ervaringen wil ik graag leven en doorgeven aan een ieder die mijn pad kruist en ervoor open staat. Ik ben leraar in opleiding aan de School voor Zijnsoriëntatie in Utrecht en aangesloten bij de Beroepsvereniging voor Zijnsgeoriënteerd begeleiders.
Naast Zijnsoriëntatie heb ik me verdiept in Biodanza. Een vorm van dans waarbij spirituele ontwikkeling centraal staat.
Tevens heeft Geweldloze Communicatie, Advaita en Emotionally Focused Therapy mijn aandacht.

www.dignaschenk.nl

Rianne Baak


Rianne Baak werkt sinds 2008 als natuurgeneeskundige (lichaamsgericht) therapeut met de methode Niek Brouw. Dagelijks creëert en begeleidt zij groepen, projecten en individuen in beweging, bewustwording en de innerlijke dans.

www.praktijkbaak.nl

Helena Hecker

Ik ben Helena Hecker, 30 jaar en in 2014 afgestudeerd aan de Fontys hogeschool voor kunsten in Tilburg, HBO studie danseducatie. Ik danste van 2014 tot 2017 bij ENS Dance Company (moderne dans). Tot heden geef ik dansles aan kinderen vanaf 4 jaar oud, tieners, jongeren (in en buiten het onderwijs) volwassenen en mensen/kinderen met geestelijke beperking. Ik ben all-round getraind in diverse stijlen: klassiek ballet, modern, jazz, hiphop, Afrikaanse dans, Afro Dancehall, commerciële dans, Oriëntaalse fusion dans. Daarnaast dans ik in mijn vrije tijd sociale dansstijlen zoals salsa, en ga ik rolschaats-dansen met vrienden in den Haag. In 2019 heb ik een yoga opleiding gevolgd in Rishikesh, India en ik werk sindsdien als hatha yoga docent. Mijn visie en missie is om zoveel mogelijke dansstijlen uit verschillende culturen te leren, aangezien dans een universele taal is, een manier om met mensen te verbinden, wereldwijd.

Instagram: @helena.movements
Facebook: Helena Hecker Movements

Emilie Gallier


Dans en improvisatie. Zij studeerde moderne dans aan het RIDC in Parijs en kunstgeschiedenis, dans en compositie aan de universiteit van Rennes. In 2012 behaalde ze cum laude een master in choreografie aan Artez Hogeschool voor de Kunsten. Sinds 2016 doet ze onderzoek aan de Coventry university naar ‘Reading in performance’.
Her choreographic practice deals with the writing and the reading of dance, with what she calls free documentation and implicated spectatorship. Her choreographic practice translates into performance works, scores, choreographic books, hybrid articles, lecture performances, and research papers.

Marold Emmelkamp

MOVEMENT MEDICINE is een (be)oefening/training van belichaamde beweging om aanwezigheid, innerlijke kracht en purpose te cultiveren. Een trauma geïnformeerde sjamanistische dans-practise voor heling.
Movement Medicine is leren dansen met het Leven; leren om te weten wat je voedt; leren dat je verleden, maar echt alles van je verleden, de potentie heeft om onderdeel van je medicijn te zijn; leren om om jezelf te gronden, stevige wortels te groeien, en gebruik te leren maken van de verbonden intelligentie van Lichaam, Hart en Mind; leren om jezelf terug te geven aan het ritme, los te laten en jezelf leeg te maken, een kanaal te worden, zodat er ruimte ontstaat om echte leiding en inspiratie toe te laten. Of zoals Gabrielle Roth altijd zei: “Sweat your prayers”.

MAROLD EMMELKAMP
Hoi, mijn naam is Marold Emmelkamp en ik ben uit 1965.
Zolang als ik me kan herinneren, ben ik gefascineerd geweest door de vragen “wie ben ik?” en “Wat kom ik hier doen?”. Daaruit ontstond ook een fascinatie voor onze potentie en collectieve groei als mensheid. Toch was er een crisis rond mijn 33e voor nodig om deze vragen en fascinatie echt belangrijk te maken. Het was in eerste instantie een grillige zoektocht langs verschillende spirituele tradities, therapieën, healers en modaliteiten, totdat ik mijn thuis vond in de dans en in sjamanistische tradities en leringen.
Dat ik vervolgens twee leraren (Ya’Acov en Susannah Darling Khan) tegen kwam die dans en sjamanisme samenbrachten in Movement Medicine was goud voor mij.
Lang verhaal kort – al meer dan 15 jaar deel ik mijn ervaringen en het Movement Medicine pad in binnen- en buitenland door lessen, workshops, trainingen en ceremonies. Ik creëer ruimtes voor heling, voor zijn, voor tribe, voor transformatie en groei. Ruimte voor mensen om weer te herinneren wie ze zijn en wat ze hier op aarde komen doen. Voor ondersteuning om hun gift ook te leven. Want ik weet, ieder van ons draagt een unieke gift in zich mee. Die gift te ontdekken, te ontwikkelen en te delen is wat mij betreft het grootste geschenk dat we onszelf kunnen geven. En daar ondersteun ik je met liefde & passie bij.

www.debewegingvanhetleven.nl